tablak_168x170Mindenekelőtt azért, mert az automata váltós járműveket könnyebb vezetni. A gépjárművezetői engedély megszerzése nem egyszerű feladat a vezetésben még gyakorlatlan jelentkezők számára. A manuális váltós autón tanulók több mint a fele az első vizsgáján megbukik. Ez nem is olyan meglepő, hiszen a vezetés rendkívül összetett feladat és ennek a rutinszerű elsajátításához az meghatározott óraszám legtöbbször kevésnek bizonyul.
A tanulók számára a legnagyobb gondot a forgalomhoz való alkalmazkodás jelenti. Az autó kezelése önmagában is komoly figyelmet igényel, az út- és forgalmi viszonyok változásainak gyors felismerése és a váratlan problémák megoldása pedig együttesen olyan kihívást jelenthet, amelynek egy átlagos autóvezetői képességű ember csak hosszas gyakorlás után tud megfelelni. Jelentősen megkönnyítheti a tanuló helyzetét, ha – minthogy a sebességváltásra nincs gondja – a figyelméből többet fordíthat a környezetre. Automata sebességváltós autón hamarabb és biztosabban szerezhet rutint.

Egyre több autósiskola ismeri fel, hogy az eredményesebb vizsgaarány elérésének nem az óraszám (és így a költségek) növelése az egyetlen lehetséges módja. A jobb eredményt azzal is el lehet érni, ha az oktatás automata váltós autón történik, és így a kuplungolás és sebességváltás helyett is a forgalomra figyelhetnek a tanulók. Akinek fontos, hogy elsőre átmenjen a gyakorlati vizsgán, jóval több esélyt adhat magának, ha nem akar valamennyi nehézséggel egyszerre megküzdeni. Egyetlen szempont szólhat ez ellen: aki automata váltós autón tanul vezetni, és azon teszi le a vizsgát, annak a jogosítványában ez fel lesz tüntetve, így hagyományos váltót mindaddig nem használhat, amíg nem vizsgázik sikeresen kézi sebességváltós autóval is. Ehhez azonban már nem kell újabb tanfolyamot elvégeznie, így a tanulásra szánt költségek nem fognak tovább növekedni. Amikor a kezdő autóvezető érvényes jogosítványával már megszerezte a kellő rutint, és magabiztosan vezet a forgalomban, lényegesen könnyebb feladat egyetlen új elem, a kézi sebességváltó kezelésének megtanulása.